Пребиваването ми във Турция за няколко години ме накара да се сблъскам с много итнересна и богата кухня
И най-вече със закуски и предястия приготвени от юфка така познатите при нас ,,Банички"
Но както всяка една домакиня аз също обичам да прибавям и моя вкус със всяка една рецепта зада задаволя моето мило семейство което обича хрупкави от вън и мекички от вътре банички
Плънките за турските баниците са доста интересни,някой сладки,други солени, трети кисели ,четвърти с прекълено много подправки и т.н.....ще срещнем между тях и плънка от сварени картофи....Да точно така от сварени картофи
Хайде да Ви предложа моята версия за тези хрупкави банички от който ще са доволни не само семейството Ви,но и ще изненадате гостите си като добро мезенце
Необходимите продукти:
3 1/2 бр.кръгли листове от юфка ,като всяка една кора нарязвам на 10 еднакви триъгълника в случая 35 бр.
3 бр.умерено големи картофа (обелени и нарязани на квадрати)
1 гл.лук
5-6 ск.чесън
5 с.л.олио за запържване на продуктите
150 мл.олио за намазване на юфката
Подправки:
2 ч.л. универсалната италианска подправка ,,Вегета"
1 к.л.сладък червен пипер
1к.л.черен пипер
Щипка сол(това зависи от Вашия вкус)
Още:
1 яйце разбито с 1 к.л. олио
Турската поправка за паниране на пиле от фирмата ,,Knoorr"
И подходящо количество вода за сваряването на картофите
Приготвяне:
Сваряваме картофи до полу готовност
И ги прецеждам добре, но неизхвърлям водата защото ще ние необходимо 1 ч .ч. (горе долу 150мл.)
Във тефлонен тиган на слаб огън запържвам във 5 с.л.олио ситно накълцана глава лук до прозрачност,прибавям ситно нарязани скилички чесън и запържвам до леко златист цвят след което прибавям изцедените картофи и започвам да ги мачкам с помоща на дървена лъжица или вилица
Прибавям всички подправки и водата от прецеждането на самите картофи и започвам да бъркам 5 мн.до еднородна смес .....така вече плънката е готова
Непрекълявайте с водата защото нетрябва плънката да е течна ,трябва да е като стегнато пюре
Оставяме плънката за половин час докато се охлади
Сглобяване на баничките:
Всеки триъгълник намазваме с помоща на силиконова четка с олио слагаме плънката,затваряме краищата и навиваме на рулце,така докато свършиме цялата бройка
Приготвяме голяма тава която покриваме с хартия за печене
Всяко рулце потапяме в разбитото яйце и във подправката за паниране и нареждаме в тавата като оставяме м/у всяко едно разтояние
Печеме на умерена фурна (180°) за 15 мн.(до златист цвят)
Да Вие сладко😊☺
И най-вече със закуски и предястия приготвени от юфка така познатите при нас ,,Банички"
Но както всяка една домакиня аз също обичам да прибавям и моя вкус със всяка една рецепта зада задаволя моето мило семейство което обича хрупкави от вън и мекички от вътре банички
Плънките за турските баниците са доста интересни,някой сладки,други солени, трети кисели ,четвърти с прекълено много подправки и т.н.....ще срещнем между тях и плънка от сварени картофи....Да точно така от сварени картофи
Хайде да Ви предложа моята версия за тези хрупкави банички от който ще са доволни не само семейството Ви,но и ще изненадате гостите си като добро мезенце
Необходимите продукти:
3 1/2 бр.кръгли листове от юфка ,като всяка една кора нарязвам на 10 еднакви триъгълника в случая 35 бр.
3 бр.умерено големи картофа (обелени и нарязани на квадрати)
1 гл.лук
5-6 ск.чесън
5 с.л.олио за запържване на продуктите
150 мл.олио за намазване на юфката
Подправки:
2 ч.л. универсалната италианска подправка ,,Вегета"
1 к.л.сладък червен пипер
1к.л.черен пипер
Щипка сол(това зависи от Вашия вкус)
Още:
1 яйце разбито с 1 к.л. олио
Турската поправка за паниране на пиле от фирмата ,,Knoorr"
И подходящо количество вода за сваряването на картофите
Приготвяне:
Сваряваме картофи до полу готовност
И ги прецеждам добре, но неизхвърлям водата защото ще ние необходимо 1 ч .ч. (горе долу 150мл.)
Във тефлонен тиган на слаб огън запържвам във 5 с.л.олио ситно накълцана глава лук до прозрачност,прибавям ситно нарязани скилички чесън и запържвам до леко златист цвят след което прибавям изцедените картофи и започвам да ги мачкам с помоща на дървена лъжица или вилица
Прибавям всички подправки и водата от прецеждането на самите картофи и започвам да бъркам 5 мн.до еднородна смес .....така вече плънката е готова
Непрекълявайте с водата защото нетрябва плънката да е течна ,трябва да е като стегнато пюре
Оставяме плънката за половин час докато се охлади
Сглобяване на баничките:
Всеки триъгълник намазваме с помоща на силиконова четка с олио слагаме плънката,затваряме краищата и навиваме на рулце,така докато свършиме цялата бройка
Приготвяме голяма тава която покриваме с хартия за печене
Всяко рулце потапяме в разбитото яйце и във подправката за паниране и нареждаме в тавата като оставяме м/у всяко едно разтояние
Печеме на умерена фурна (180°) за 15 мн.(до златист цвят)
Да Вие сладко😊☺
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق